Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Άνοιξη και αλλεργία; Όχι πια!
Με την άφιξη της άνοιξης εγκαινιάζεται το κεφάλαιο των εποχιακών αλλεργιών, όπου η εμφάνιση της αλλεργικής ρινίτιδας ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού.
Η αλλεργική ρινίτιδα θεωρείται σήμερα χρόνια αναπνευστική νόσος και η επίπτωσή της παγκοσμίως κυμαίνεται από 7% έως 16% , με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.
Αν και θεωρείται νόσος που δεν απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς, οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής του ατόμου, στη φυσική και ψυχολογική του ευεξία, στην προσωπική, κοινωνική κι επαγγελματική ζωή είναι τεράστιες κι ορισμένες φορές συγκρίσιμες με αυτές του βρογχικού άσθματος.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιστεύεται ότι το 23% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν, ωστόσο μόνο 1 στους 2 ασθενείς διαγιγνώσκεται ενώ μόνο 1 στους 4 ασθενείς λαμβάνει σωστή θεραπεία.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας εμφανίζονται με τη μορφή φταρνίσματος, μπουκώματος στη μύτη, έντονης φαγούρας στον ρινικό βλεννογόνο ή στον λαιμό, καταρροής, πονοκεφάλου και βήχα.
Διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας
Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι απαραίτητος ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες όπως ένα στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κάτω κόγχες, πολύποδες στη μύτη ή μεγάλα κρεατάκια στα παιδιά.
Σε ασθενείς με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα είναι επιβεβλημένος και αλλεργιολογικός έλεγχος.
Θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας
Στην αλλεργική ρινίτιδα η πρώτη επιλογή είναι η φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή έχει νόημα να ξεκινάει πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει πλύσεις με τα ειδικά σπρέι θαλασσινού νερού και τις συσκευές που κυκλοφορούν (https://www.primepharmacy.gr/%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CF%83.htm),
τοπική εφαρμογή με κορτιζονούχα σπρέι και χορήγηση αντιϊσταμινικών με σκοπό τον έλεγχο και την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Από τα συμπληρώματα διατροφής η κουερσετίνη βοηθά σημαντικά λόγω των αντιισταμινικών και αντιφλεγμονοδών ιδιοτήτων της.
Σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού, ένας αλλεργικός ασθενής είναι πολύ πιο ευάλωτος από τον υπόλοιπο πληθυσμό να αναπτύξει μια λοίμωξη, επειδή αναγκάζεται συνέχεια να περιποιείται τη μύτη και το στόμα του, όργανα μέσω των οποίων γίνεται είτε η διασπορά, είτε η είσοδος του ιού στον οργανισμό.
Για αυτόν τον λόγο, ένας αλλεργικός ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά την αγωγή του ώστε να ηρεμούν οι βλεννογόνοι του ανώτερου αναπνευστικού και να περιορίζεται η νοσηρότητα.
Απαιραίτητες ενέργειες στην καθημερινότητά μας θα πρέπει να είναι η πόση άφθονου νερού, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η ελάττωση της συγκέντρωσης σκόνης όσο το δυνατόν περισσότερο.