Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 39.00€
Ευερέθιστο έντερο; Συμπτώματα & Λύσεις!
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωστό κι ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό πόνο, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα), διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή κι εναλλαγές μεταξύ αυτών.
Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από: βλέννη στα κόπρανα, δυσπεψία, κάψιμο, ναυτία, εμέτους, αυξημένη συχνότητα ούρησης, επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης μυαλγίες.
Το γεγονός ότι το ευερέθιστο έντερο αφορά κυρίως γυναίκες (αναλογία 2:1) υποδηλώνει πως οι ορμόνες του φύλου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση των συμπτωμάτων.
Κατά την έμμηνο ρύση μεταβάλλονται οι γυναικείες ορμόνες που προκαλούν διαταραχή της κινητικότητας και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, λόγω ύπαρξης υποδοχέων των ορμονών στο τοίχωμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη κυρίως για τα συμπτώματα του γαστρεντερικού είναι η προγεστερόνη, η οποία αυξάνεται κατά την έμμηνο ρύση.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να παρουσιασθεί επίσης έπειτα από μία λοίμωξη ή μία στρεσογόνα κατάσταση.
Ευερέθιστο Έντερο – Τροφική Δυσανεξία
Το γάλα, το σιτάρι, τα αυγά, καθώς κι ο καφές, οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι, το κρασί, η τομάτα, όπως κι η σοκολάτα, η μπανάνα, το κρασί αποτελούν τα τρόφιμα που αναγνωρίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα για την έξαρση των συμπτωμάτων.
Ευερέθιστο Έντερο – Διατροφική Αντιμετώπιση
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου διατροφικά, συνιστάται η λήψη ικανής ποσότητας νερού (2- 3lt ημερησίως) κι αποφυγή της καφεΐνης, προς περιορισμό της υπερέντασης και της επίτασης των συμπτωμάτων. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται τα όσπρια καθώς προκαλούν «φούσκωμα».
Πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται η λακτόζη, η φρουκτόζη ή άλλοι σακχαρίτες σε ασθενείς με διαπιστωμένη ευαισθησία.
Υπάρχουν σκευάσματα στα φαρμακεία που δεν ανήκουν στην κατηγορία του φαρμάκου, τα οποία βοηθούν με ικανό τρόπο τη διαχείριση των συμπτωμάτων και της έντασης του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σημαντική θέση κατέχουν τα σκευάσματα φυτικών ινών, τα οποία προτείνονται τόσο σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, όσο και σε διάρροιας.
Επίσης συνίστανται σκευάσματα προβιοτικών και πρεβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζώντες μικροοργανισμοί, παρόμοιοι με αυτούς του εντέρου, τα οποία λειτουργούν επαναφέρουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση της ήδη υπάρχουσας εντερικής χλωρίδας.
Οι μελέτες που γίνονται για το ΣΕΕ αφορούν συνήθως τα προβιοτικά. Φαίνεται ότι τα προβιοτικά τροποποιούν την εντερική χλωρίδα και επηρεάζουν την αλληλεπίδραση αυτής με τα συστατικά των τροφών και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βελτιώνουν τη γενικότερη συμπτωματολογία και ιδιαίτερα τον μετεωρισμό.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, το αυξημένο στρες που διέπει την καθημερινότητά μας, έχουν παγιώσει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ως την πάθηση της νέας εποχής. Ωστόσο με τη σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας, με συνέπεια στην αγωγή και στους μηχανισμούς πρόληψης, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη ζητούμενη ποιότητα ζωής, χωρίς αναβολές από όσα αγαπάμε.